Uleiuri vegetale pentru ten gras si mixt

Ma bucur sa aflu ca din ce mai multe persoane sunt interesate de folosirea uleiurilor vegetale pure pentru hidratarea tenului. Pentru mine personal acest mod de hidratare a pielii a fost o mica revelatie, mai ales dupa descoperirea uleiului de jojoba, care, aplicat seara, ma facea sa ma trezesc in fiecare dimineata cu cel mai mat ten pe care l-am avut vreodata, eu fiind posesoarea unui ten mixt spre gras datator de batai de cap in acest sens.

 

Daca pentru pielea uscata sau normala alegerile nu sunt greu de facut, tenul mixt sau gras este ceva mai pretentios si necesita uleiuri vegetale care se absorb rapid si nu lasa o pelicula uleioasa, care hidrateaza fara sa stimuleze secretia de sebum, fara sa astupe porii, sa  favorizeaza acneea sau punctele negre. Ce sa alegem, in aceste conditii?

Un criteriu dupa care uleiurile vegetale sunt stabilite ca fiind sau nu potrivite tenului mixt/gras este concentratia de acid oleic din compozitia lor – conform teoriei ca uleiurile, cu cat contin mai mult acid oleic, cu atat sunt mai comedogenice si exista posibilitatea mai ridicata de a astupa porii, desi nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample. De asemenea, uleiurile cu un continut mare de acid oleic au tendinta de a fi absorbite mai repede in piele, de unde si denumirea de uleiuri uscate/dry oils.

Astfel, printre uleiurile vegetale cu un continut scazut de acid oleic (1-25%) se numara:

uleiul de jojoba | uleiul de samburi de struguri | uleiul de canepa | uleiul de germeni de grau | uleiul de limba mielului (borago) | uleiul de luminita serii | uleiul de rosehip (trandafir salbatic/maces) | ulei de floarea soarelui & more

Dar nu trebuie sa ne orientam doar dupa continutul de acid oleic in alegerea celui mai potrivit ulei pentru tenul nostru. De exemplu, uleiul de alune de padure, desi are un continut relativ ridicat de acid oleic, are in acelasi timp un efect astringent datorita concentratiei mari de catehine si tanin care il fac sa se absoarba foarte usor si sa ofere senzatia de “uscat” pe piele.

Uleiul de susan contine cantitati aproximativ egale de acid oleic si acid linoleic (40-45%), ceea ce poate parea mult, daca luam in considerare cantitatea de acid oleic ca unic criteriu de selectie a uleiurilor. In acelasi timp insa, contine in cantitati importante anumiti compusi care au rol in reglarea secretiei de sebum.De asemenea, unele uleiuri cu continut mic de acid oleic, precum uleiul de germeni de grau sau de macese/rosehip, nu sunt foarte indicate tenului mixt, gras sau cu tendinte acneice.

Deci este important de stiut ca lucrurile nu se rezuma doar la concentratia de acid oleic si atat.
Cel mai bine este sa va creati o combinatie de cateva uleiuri vegetale, folosind ca baza (in cantitatea cea mai mare) ulei/uri “uscat/e”, recomandat/e pentru tenul mixt si gras si sa completati cu alte uleiuri pretioase care, desi poate nu se incadreaza in acest “barem”, pot aduce beneficii importante pielii fara sa incarce porii (fiind utilizate in concentratie mai mica).

Recomandarea mea este sa incepeti cu uleiul de jojoba care este un ulei vegetal foarte foarte versatil si recunoscut pentru compatibilitatea sa cu pielea cu tendinde de ingrasare. Are o structura foarte asemanatoase cu cea a sebumului uman, se amesteca cu acesta atunci cand este aplicat pe piele si nu blocheaza porii, regland in acelasi timp secretia de sebum. Puteti sa combinati apoi uleiul de jojoba cu diverse alte uleiuri sau unturi vegetale, in functie de proprietatile lor (cu vestitul ulei de argan pentru lupta impotriva ridurilor, cu unt de shea in special in anotimpul rece, pentru a proteja pielea de agresiunea factorilor de mediu, cu ulei de macese/rosehip pentrua vindeca cicatrici, rani, intr-un cuvant pentrua regenera pielea).

Save

Save

Save

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *