De multe ori, atunci cand vine vorba de produse cosmetice ecologice, organice sau 100% naturale, se ridica si problema banilor ca impediment in calea unei ingrijiri naturale. Si este adevarat, un produs obtinut doar din ingrediente pure si de calitate, eventual si certificate organic, este mai scump decat uleiul mineral, aromele sintetice si conservantii nocivi din produsele clasice.
La o prima vedere, pare mai avantajos pentru buget sa cumparam varianta mai ieftina, insa nu este chiar asa. Acest lucru de datoreaza in primul rand faptului ca produsele 100% naturale sunt multifunctionale si foarte spornice, plus ca efectul lor dureaza mai mult timp (de exemplu hidratarea) si per total este nevoie sa le folosesti mai rar si in cantitate mai mica…asta ca sa ne referim la raportul calitate/pret, fara sa includem beneficiile aduse sanatatii. Deci astfel puse in balanta lucrurile, parca atarna mai greu talerul cosmeticelor naturale, nu-i asa?
Oricum am pune insa problema, banii pe care ii avem in portofel la un moment dat influenteaza de multe ori decisiv alegerile noastre. Eu cred insa ca trebuie doar sa vrei, ca solutii se gasesc. Asadar, pentru o ingrijire cat mai naturala cu un buget nu prea permisiv, sugestiile de mai jos s-ar putea sa fie folositoare. Iata o lista cu strictul necesar din trusa oricarei adepte a cosmeticii naturiste, care nu provoaca daune prea mari bugetului.
Igiena
In ceea ce priveste igiena sugerez existenta a doua sapunuri naturale, unul pentru fata si unul pentru corp. Cel e mai spornice sapunuri pe care le-am incercat sunt cele cu sare de mare, (Salt Bar in gama noastra, la 15 lei) , care dureaza si dureaza de zici ca nu se mai termina (eu cel putin am senzatia asta), ceea ce este un plus pentru buget asa ca este bine sa il aveti langa dus…in plus, are si efectele terapeutice ale unei bai cu sare de mare asa ca puteti taia si sarea de baie de pe lista.
Un sapun folosit exclusiv pentru fata are si el o durata de viata foarte lunga, iar pretul cred ca este asemanator cu cel al unui gel de curatare pentru ten conventional, 13,5-15 lei la noi in magazin.
Tot la capitolul igiena, este necesar un deodorant. Piatra de alaun este cea mai buna in ceea ce priveste raportul cost/beneficii – pretul ei se invarte in jurul a 20 lei, 120 g, si ajunge in jur de un an pentru doua persoane adulte (asa ne zice Simona de la Sfaturile bunicii).
Pentru curatarea parului puteti apela la un sampon solid, din ingrediente 100% naturale, desigur. Sampoanele solide Jovis sunt la 14 lei/buc iar pe mine unul ma ajunga aproximativ o luna sau chiar ai mult, folosit cam de doua ori pe saptamana.
Corp
Pentru hidratare, este musai sa detineti un unt vegetal natural. Cele mai raspandite sunt untul de shea, cocos si cacao, dar gasiti cu usurinta si unt de avocado sau mango. Le puteti folosi pentru hidratarea pielii corpului, pentru buze, in sarcina pentru prevenirea aparitiei vergeturilor, impotriva iritatiilor (in special untul de shea), ca aftershave, pentru calmarea pielii dupa expuenrea la soare, adaugate in apa din cada pentru o baie hidratanta, pentru inmuierea cuticulelor, pentru maini, coate sau calcaie uscate dar si ca masca tratament pentru par (in special untul de cocos, fiind mai usor de aplicat), ca sa nu mai spun ca pot fi folosite inclusiv pentru ten, in functie de necesitati. Cati iepuri dintr-un foc!
Daca aveti pielea foarte uscata, eventual si cu dermatite, alergii, iritatii, untul de shea este cel mai potrivit. Daca doriti insa un produs mai aromat, si pentru rasfat olfactiv, puteti apela cu incredere la untul de cacao nerafinat, cu aroma de ciocolata amaruie, sau la untul de cocos, cu dulcea aroma tropicala de nuca de cocos. Pentru 100 g din aceste 3 unturi, pretul de invarte in jurul valorii de 30 lei si sunt cat se poate de spornice, fiind necesare o cantitate foarte mica de produs pentru o hidratare ca la carte.
Ten
Pentru hidratarea tenului aveti nevoie de un ulei vegetal precum cel de migdale dulci, jojoba sau argan, pe care le puteti folosi si pentru demachiere, inclusiv indepartarea rimelului. La o aplicare este necesara o cantitate foarte mica de produs asa ca 100 de ml o sa va ajunga la infinit, folosit exclusiv pentru ten…dar desigur ca puteti imprumuta din acest ulei si corpului sau parului, sub forma de masca tratament. Pentru 100 ml de ulei organic pretul variaza de la 17 lei (cel de migdale dulci) pana la 42 lei (uleiul de jojoba) sau 60 lei (cel de argan). Desigur, exista o varietate foarte mare de uleiuri vegetale din care puteti alege. Uleiurile vegetale se pot folosi nu numai pentru hidratarea acestuia dar si pentru indepartarea machiajului.
Tot pentru ingrijirea tenului recomand si utilizarea unei ape florale, precum cea de lavanda, trandafir sau tea tree, alaturi de uleiul vegetal pentru a facilita absorbtia acestuia (25 lei).
Optional
Mastile de fata si exfoliantele nu sunt in lista cu strictul necesar pentru ca se pot prepara foarte usor acasa, din ingrediente naturale: miere, fructe, argila, lapte -pentru mastile faciale- si zahar, sare de mare, cafea, boabe de mac sau fulgi de cocos pentru niste exfoliante delicioase, in combinatie cu un ulei vegetal (pe care il aveti deja in trusa, remember?…sau ulei de masline pe care sigur il aveti prin casa) sau unt de cocos, shea. Mmm, zahar cu unt de cocos, suna yummy si pentru mancat nu numai pentru exfoliat!
Daca doriti sa va parfumati uleiurile, unturile sau amestecurile pe care vi le pregatiti voi, aveti nevoie de niste ulei esential. Acesta este optional, nu face pare din trusa cu strictul necesar si il gasiti la aproximativ 10 lei sticluta de 10 ml (din care aveti nevoie de cantitati de ordinul picaturilor).
Asadar pentru o ingrijire naturala din cap pana-n picioare aveti nevoie de doar 7 produse:
- 2 sapunuri (pentru fata, pentru corp) ⇒30 lei
- piatra de alaun ⇒ 20 lei
- unt vegetal ⇒ 30 lei
- ulei vegetal ⇒ 17-60 lei
- apa florala ⇒ 25 le
- sampon solid ⇒ 14 lei
Totalul (in varianta cu preturile mai mici) este de 106 lei, maxim 150 sa zicem, ca sa fie suma rotunda, ceea ce mi se pare cat se poate de rezonabil avand in vedere ca produsele sunt foarte spornice si pot fi folosite timp indelungat. Asadar, 150 lei pentru o perioada de cateva luni este o afacere foarte buna, nu credeti? Voi ce produse naturale aveti intrusa voastra de ingrijire?
Leave a Reply