Uleiul de cocos si acneea

 

Am cautat mai multe informatii pe aceasta tema iar ceea ce am gasit m-a determinat sa scriu acest articol, pentru a impartasi cu voi o posibila solutie cat se poate de simpla si naturala pentru o problema atat de des intalnita si atat de frustranta.
Pentru a intelege cum actioneaza uleiul de cocos, trebuie sa vedem mai intai ce cauzeaza acneea. Ei bine, dupa cum probabil stiati, este vorba de o secretie exagerata de sebum combinata cu mizerie, celule moarte etc, ce duce astfel la blocarea porilor si infectarea lor cauzata de unele bacterii care traiec pe pielea noastra…iar dupa asta, evident ca urmeaza inflamarea zonei, roseata, iritatii etc.
Rolul uleiului de cocos in povestea asta se leaga de doi importanti componenti ai sai, acidul capric si acidul lauric, care sunt niste agenti antimicorbieni foarte puternici…ei se gasesc din belsug si in laptele matern, tocmai pentru a proteja bebelusul de infectii. Astfel, aplicat pe piele, uleiul de cocos are efect antimicrobian si lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza infectarea porilor. Simplu nu? Actiunea lui merge insa mult mai departe deoarece se considera ca si consumul de ulei de cocos are acelasi efect asupra organismului fiind de asemenea adjuvant in tratamentul acneei…si cum sa nu iti placa uleiul de cocos cand este atat de aromat? Eu il ador in prajituri, inghetate si creme de ciocolata raw!
Revenind la piele insa, uleiul de cocos penetreaza foarte usor pielea, contine  cantitati insemnate de vitamina E, astfel incat reuseste sa curete porii foarte bine dizolvand substantele care cauzeaza blocarea si inflamarea lor. Mai mult decat atat, reduce si calmeaza inflamatiile si iritatiile asociate cu acneea, vindeca mai repede orice mici rani cauzate de aceasta (si de prostul obicei de a zgandari cosuletele cu mana).
Pana acum cativa ani si eu am avut ceva probleme la acest capitol…bine, nu pot sa zic ca am avut acnee deoarece la mine chiar nu a fost atat de grav, insa niciodata nu am avut un ten curat iar prezenta catorva cosuri, mai mici sau mai mari, mai multe sau mai putine, a fost o constanta la mine pe fata. Pe vremea aia, evident ca incercam toate produsele cosmetice din comert in speranta ca ma vor ajuta, insa fara rezultat. Stiu ca facusem o adevarata manie din a-mi curata tenul cat mai des cu tot felul de solutii de curatare si cu cat il curatam mai des observam ca se ingrasa la loc iar cosurile sa dispara, pace!
In lumina informatiilor de acum, imi dau seama ca procedam cat se poate de gresit! Cand iti cureti tenul, odata cu praful si mizeriile indepartezi si stratul acid protector de pe piele care protejeaza impotriva microorganismelor. De aceea este important ca dupa fiecare curatare sa ajuti la restabilirea pH-ului normal (care este acid) prin hidratarea corespunzatoare a tenului.
Hai sa vedem la microscop ce se intampla cu pielea noastra in cazul curatarii excesive a tenului fara cine stie ce hidratare dupa aia (vezi mitul “pielea grasa nu are nevoie de crema). Sebumul (ca si transpiratia de altfel), este cel care ne mentina pielea supla si hidratata si totodata mentine mediul acid de pe piele, asta in combinatie cu bacteriile benefice de pe pielea noastra care lucreaza un pic la structura lui biochimica initiala eliberand acizii grasi care ne protejeaza practic pielea si reprezinta acea bariera acida, granita greu de trecut pentru bactriile daunatoare care cauzeaza infectii. Este lesne de inteles atunci de ce un ten jupuit intensiv de sebumul pe care il secreta (si cu carente in hidratare) este mai expus la infectii, la acnee…asadar, curatatul excesiv (asa cum faceam si eu pe vremuri) NU este o solutie pentru acnee, dimpotriva.
Uleiul de cocos contine substante care reactioneaza in mod similar cu bacteriile “bune” de pe piele si formeaza astfel acizi grasi responsabili de pelicula de protectie acida a pielii…ceea ce inseamna forte in plus pentru tenul in lupta cu microorganismele cauzatoare de infectii. De asta este bun uleiul in general ca hidratant pentru ten, chiar si pentru tenul gras.
Recomandarea mea pentru tenul problematic este urmatoarea – folositi un sapun natural pentru curatarea tenului (The purifier si Ambrozia – namol de Techirghiol sunt cele mai potrivite din gama noastra), stergeti fata cu un prosop curat si pulverizati pe fata apa florala de tea tree, apoi masati pielea cu putin ulei de cocos  pana la absorbtie. Astfel, tenul este curatat si cu pH-ul refacut. Binenteles, tratamentul asta este valabil pentru orice tip de ten, variind tipul apei florale si al uleiului hidratant, dupa preferinta.
O data sau de doua ori pe saptamana mai faceti si o baie de abur cu apa infuzata cu menta, busuioc, rozmarin sau orice va place voua si cateva picaturi de ulei esential de tea tree, dupa care, pe tenul cu porii deschisi aplicati cateva picaturi de ulei de cocos si masati usor.
In uleiul de cocos folosit puteti sa adaugati si un pic de ulei de neeem care este un foarte puternic antimicrobian si va va ajuta in lupta impotriva acneei. Mare atentie la cantitatea adaugata deoarece acest ulei are un miros destul de neplacut…dar asta veti constata si singuri daca veti incerca. laugh
Eu, de cand folosesc pentru ten sapun si apoi ulei in combinatie cu o apa florala si de cand am inceput sa apelez la machiajul mineral, am observat ca tenul meu nu mai este la fel de incarcat, adica nu se mai formeaza atat de multe puncte negre, si mai presus de atat, mi se ingrasa mult mult mai greu ca inainte, in conditiile in care dintotdeauna am avut tenul mixt cu probleme in zona T din punctul asta de vedere…iar de cosuri nici nu mai poate fi vorba, desi cred ca aici e de vina si faptul ca am trecut de varsta specifica pentru asa ceva. smiley
Retineti si ca tenul si organismul fiecaruia este diferit si ca ceea ce recomand eu aici nu este o solutie unica pentru toata lumea deci poate ca la unii uleiul de cocos nu va produce nici o schimbare, mai ales ca acneea este o problema complexa care poate avea cauze extrem de diverse, de la echilibrul hormonal, la stilul de viata si alimentatie sau stres.
Iata si un alt articol foarte util si foarte detaliat despre uleiul de cocos aici.

Save

Save

Save

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *