1. Uleiul de argan autentic nu trebuie sa aiba nici un miros, iar daca are vreun miros asta inseamna in mod clar ca a fost “indoit” cu ulei de masline.
Mirosul uleiului de argan poate varia de la o aroma foarte slaba, abia perceptibila, pana la un miros ceva mai puternic, asemanator cu cel al uleiului de masline. Acest lucru se datoreaza variatiei factorilor de mediu precum solul, umiditatea, temperatura, deoarece nu toti copacii de argan cresc in aceleasi conditii iar acest lucru se reflecta in caracteristicile fructelor din care se obtine uleiul.
Apoi mai intra in discutie si metoda de obtinere a uleiului. Interesul international crescut pentru uleiul de argan (si veniturile crescute, datorate acestui lucru) au permis comunitilor locale sa investeasca in masinarii de presare la rece, mai eficiente decat metoda traditionala de obtinere a uleiului de argan. Astfel, uleiul obtinut prin presare manuala contine mai multe impuritati si are un miros mai pregnant, in timp ce uleiul obtinut prin presare mecanica are un miros mai slab.
Sursa |
Un alt factor este reprezentat de conditiile de depozitare. Ca si uleiul de masline, daca uleiul de argan este tinut la temperaturi mai scazute, apropiate de 0 grade, acest lucru poate duce la o modificare a mirosului insa nu afecteaza in nici un fel proprietatile acestuia.
Deci, dupa cum vedeti, sunt o multime de lucruri de luat in considerare cand vine vorba de mirosul uleiului de argan asa ca nu trebuie sa cadeti in plasa depistarii autenticitatii acestuia dupa mirosul lui.
2. Uleiul de argan autentic trebuie sa aiba un miros puternic si placut de nuci/alune.
Exista doua tipuri de ulei de argan, cosmetic si culinar. Uleiul de argan cosmetic este obtinut din nucile de argan crude si miroase precum am descris mai sus, iar uleiul de argan culinar este obtinut din nucile de argan prajite si are un miros intens, de nuci/alune prajite.
Asa ca aveti grija ce fel de ulei de argan folositi pentru piele si, mai ales, nu acuzati oameni onesti ca vor sa va vanda ulei de argan falsificat, inlocuit cu ulei de masline sau mai stiu eu cum 🙂
3. Uleiul de argan autentic este absorbit foarte repede in piele, in cateva secunde.
Rapiditatea cu care se absoarbe un ulei in piele este determinata de cantitatea de acid oleic din compozitia sa (uleiurile sunt alcatuite dintr-o combinatie de acizi grasi, acidul oleic fiind unul dintre ele). Uleiul de argan are un continut de acid oleic de 40-60%, ceea ce nu il situeaza printre uleiurile cu absorbtie foarte rapida, uleiuri care din aceasta cauza se mai numesc si uleiuri uscate/dry oils (la acestea procentul de acid oleic este de sub 20-25%). De asemenea, rapiditatea absorbtiei unui ulei depinde foarte mult si de particularitatile pielii pe care este aplicat.
Voi ce zvonuri ati mai auzit despre uleiul de argan?
Leave a Reply